Nu behöver våra vilda vänner hjälp

Många vilda bin lever ensamma och har svårt att hitta någonstans att bo. På grund av oss människor har många naturliga boplatser försvunnit. Men du kan hjälpa bina genom att bygga ett bihotell! Det är superenkelt. Och du behöver inte vara rädd för att bli stucken, solitära bin är väldigt snälla. Just den här perioden är dessutom den perfekta tiden att bygga bihotell, eftersom det är nu de solitära bina kommer ut och är aktiva! 🐝💛🌻

 

Så här gör du:

🐝 Bygg ett bihotell (Så här fixar du ett bihotell).

🐝 Starta en insamling och ladda upp en bild på ditt fina bihotell.

🐝 Bjud in dina vänner och be dem att buda på ditt bihotell, genom att ge bidrag till din insamling.

🐝 Insamlingen med bihotellet som samlar in mest vinner!

 

Den insamling som samlar in mest pengar med sitt bihotell vinner, förutom sin hjälteinsats, även blomsterfrön och den fina tavlan "Sommarsnurr" här nedan av konstnären SaraMara @saramara_art. Tävlingen pågår hela sommaren fram till den 31 augusti 2020. WWF utser en vinnare som presenteras här den 10 september 2020. Med ditt och dina vänners stöd kan vi hjälpa våra vilda vänner och rädda svensk natur. Varmt tack och lycka till!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD. Denice Falsdalen från @planbokssmart.se lyckades med sitt kreativa bihotell och fina engagemang samla in 4.465 kronor och vinner därmed bihotellstävlingen. Stort grattis Denice och varmt tack för din viktiga insats!

 

 

Så här enkelt fixar du ett bihotell

🐝Köp en eller flera bambupinnar (finns att köpa på många ställen – googla!).

🐝Dela i 20 cm långa bitar med den så kallade noden (strecket) i mitten.

🐝Fäst ihop i ett knippe med hjälp av ett snöre och häng upp på en plats i söderläge, i närhet av blommor som bina gillar (som pärlhyacint, kantnepeta, olika kryddväxter och fruktträd).

🐝Vänta på att bina flyttar in!

DU KAN OCKSÅ göra ett mer avancerat bihotell genom att snickra en låda och trycka in pinnarna, som vi gjort åt rödmurarbina i filmen. Eller bara borra hål i änden av en plankbit – 4, 6 och 8 millimeters hål ger bostad åt de flesta bi-arter som boar i ved.

 

Vad är målet?

Målet är att vi ska bli fler naturvänner. Att få fler människor som engagerar sig och värnar om vår svenska natur samt hjälper till att samla in pengar till detta viktiga ändamål.

 

Tipsa fler💌

💛 Dela din bild på bihotellet med länk till din insamling i dina sociala kanaler.

💛 Tagga #naturvänner

Har du bra tips på engagerade personer som du tycker borde bli naturvänner - maila gärna oss! Eller har du frågor? Varmt välkommen att kontakta oss på: naturvanner@wwf.se 

Pengarna som samlas in går direkt till projekt för att rädda hotade arter, verka för vår biologiska mångfald och göra insatser för att öka naturskydd. Tack för ditt viktiga stöd för att rädda svensk natur!

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

Close